Nieuws

maandag 17 november

Waarom zijn bananen krom?

De eerste bananen groeien in het Tropisch bos maar waarom zijn ze eigenlijk krom? André van Duin zong er ooit een liedje over maar hoe zit het nu echt?

Gelukkig weet onze expert Robin Lock het antwoord:
"Bananen groeien aan een bananenplant. De bananenplant op de foto was bij het aanplanten in maart slechts 50 centimeter hoog. Inmiddels is deze plant ruim 3 meter en zie je hoe hard alles hier groeit. De bananenplant heeft geen stam maar een soort cilinder van bladeren. Aan die cilinder groeit na een tijdje een bloemknop. Deze knop bevat wel 100 bloemen en elke bloem wordt een banaan. Daarvoor heeft de bananenplant heel veel zon nodig.

Als de bananen beginnen te groeien, wordt de bloemtros steeds zwaarder. Door de zwaartekracht gaat de tros naar beneden hangen. Maar de bananen willen naar boven blijven groeien, tegen de zwaartekracht in. Zo groeit de banaan krom! Wortels van bomen en planten groeien ongeveer op een zelfde manier. Zij groeien alleen met de zwaartekracht mee. Stengels groeien juist weer net als de banaan tegen de zwaartekracht in omhoog.

Meer weten over bananen of hoe andere tropische vruchten als papaya, mango en ananas groeien? Kom dan naar Omnium. We zijn elke dag open van 10.00 tot 17.30 uur."

Hier toch nog even het liedje van André van Duin. Het blijft toch een grappige tekst!