Nieuws

vrijdag 13 februari

50 tinten groen in de Tropische plantenwereld van Omnium

Nu de winter bijna voorbij is, de dagen weer wat langer worden en er regelmatig een heerlijk zonnetje schijnt, ontwaken de bomen en planten in de Tropische plantenwereld van Omnium uit hun winterslaap. Dit levert prachtige groentinten op en er zijn zelfs een paar hele speciale bomen en planten gearriveerd die een bezoek in de voorjaarsvakantie zeker de moeite waard maken. 

Amorphophallus titanum oftwel ‘penisplant’
Uit Bonn is afgelopen week de bloembol van de Amorphophallus titanum gehaald. Het groenteam is  er speciaal voor naar Duitsland gereden. De Amorphophallus titanum is nu nog een kleine bol maar zal de komende jaren uitgroeien tot een gigant. De bloem uit deze reuzenarondskelk (in Nederland vanwege de fallusvorm ook wel ‘penisplant’ genoemd) kan tot drie meter hoog worden en een middellijn van ruim anderhalve meter krijgen. De kolf van de bloem verspreidt een doordringende geur van rotte vis en is bedoeld om insecten van heinde en ver aan te trekken. De geur kan kilometers ver door insecten worden opgemerkt. Insecten zijn van belang om de bloem te bevruchten maar of we als bezoekers zo blij zijn als de bloem in bloei staat? Daarom is het des te leuker om de groei van deze gigant mee te maken!

Uit Tanzania heeft Ab van de Ven speciaal voor de Tropische plantenwereld een drietal bijzondere bomen en planten meegenomen. Belangrijk omdat ze zeer bijzonder zijn voor de mens in Tanzania maar indirect ook voor ons. Dit is o.a. Vetiver gras (basisingrediënt parfum), Cassave (wereldvoedsel) en de Moringa oleifera (miracle tree).

Naast de blaadjes, worden ook de zaden en wortels van de boom gebruikt. Studenten van de Universiteit Wageningen stelden vast dat de zaden zowel medicinale als zuiverende eigenschappen hebben. Dat geeft nog maar eens de bijzondere eigenschappen van deze wonderboom weer. In de Tropische plantenwereld van Omniun, nu nog een kleine staak maar zal uitgroeien tot een groot mirakel.

Kortom, de natuur ontwaakt uit haar winterslaap waardoor er prachtige groentinten zijn te zien in de Tropische plantenwereld. De Tropische plantenwereld van Omnium is elke dag open van 10.00 tot 17.30 uur. Alle bezoekers krijgen een plantengids mee en kunnen elke dag om 14.30 uur een gratis rondleiding krijgen. In de voorjaarsvakantie kunnen kids van maandag t/m vrijdag  op vertoon van hun toegangsticket tussen 11.00 en 13.00 uur gratis klimmen op de Maya-klimwand van 10 meter hoog. Woensdagmiddag 18 februari is er een kidsmiddag en vrijdagavond 20 februari een moonlightwalk. Kijk voor meer informatie op www.omnium.nl