Nieuws

dinsdag 8 november

Er zit muziek in het Tropisch bos van Omnium

Met een bloeiende reuzen trompetbloem (Solandra maxima) en  snelgroeiende drumstickboom (Moringa oleifera) klinkt het Tropisch bos van Omnium op deze herfstachtige en donkere dagen als muziek in de oren. Terwijl de ene plant zich opmaakt voor de winter en blad verliest, springt de andere plant in de spotlights en laat juist nu prachtige bloemen zien, zoals de reuzen trompetbloem en diverse orchideeën- en anthuriumsoorten. In de tropen gaan deze bloemen pas ’s avonds open maar omdat de dagen hier korter en donkerder zijn, kunnen bezoekers in het Tropisch bos van Omnium overdag van deze prachtige bloemen genieten.  

De drumstickboom (Moringa oleifera) staat echter niet in bloei. Achter deze boom gaat wel een heel bijzonder verhaal schuil. Vorig jaar is deze boom aangeplant en inmiddels één van de snelst groeiende bomen in het Tropisch bos. De boom wordt gezien als meest bruikbare boom ter wereld en wordt ook wel ‘miracle tree’ genoemd. Dit vanwege de hoge voedingswaarde, medicinale eigenschappen en het feit dat bijna elk onderdeel van de boom kan worden gebruikt. De vruchten doen denken aan drumstokken en vandaar ook de Nederlandse bijnaam ‘drumstickboom’ of in het Engels ‘drumsticktree’. 

Ritme van de seizoenen
Naast de ‘muzikale’ planten is er nog veel meer te zien in het Tropisch bos. Het Tropisch bos volgt het ritme van de seizoenen. Elk seizoen heeft zijn charme. Zo heeft het voorjaar een kleurrijk orchideeënfestival, de zomer een avontuurlijk tropenland en wordt er in het begin van de herfst vers fruit geoogst. Nu de winter voor de deur staat, maakt het Tropisch bos de overstap naar kruiden en specerijen.  Met name winterse kruiden en specerijen die ons van binnen uit opwarmen en ons innerlijke vuurtje opstoken. Deze kruiden en specerijen zorgen tevens voor heerlijke aromatische geuren, lekkere smaken en daarnaast een belangrijke functie dat ze ons voedsel beter verteren, zoals foelie, gember, kaneel, kardemon, kurkuma en kruidnagel. In het Tropisch bos van Omnium groeien deze winterse kruiden in een tropische omgeving. 

Etnobotanische tuin
Het Tropisch bos van Omnium is een zogenaamde etnobotanische tuin.  Bezoekers ontdekken welke tropische plantensoorten gebruikt worden voor voeding, medicijnen, de bouw van een onderkomen, geld, kleding, gereedschap, muziek,  rituelen en het gewone dagelijkse leven. Etnobotanisch komt van etnobotanie wat de studie van de relatie tussen planten en mensen betekent. Het is afgeleid van ‘etno’ (studie van mensen) en ‘botanie’ (studie van planten). In het Tropisch bos van Omnium ervaren bezoekers hoe we de vele tropische bomen en planten -zonder het te beseffen- gebruiken in ons dagelijks leven. Sinds april van dit jaar is bij Omnium in Goes een unieke collectie van zo’n 400 bomen en planten ondergebracht. Van tropisch fruit als mango, ananas en banaan tot smaakmakers in onze keuken (peper, vanille, gember en kurkuma) maar ook gebruiksplanten als de rubberboom en kapokboom. Het idee voor een etnobotanische tuin is afkomstig van landschapsarchitect Robin Lock.

De kracht van de zon
Het Tropisch bos van Omnium is meer dan alleen een etnobotanische tuin. Met het bos voorziet het sport- en recreatiecomplex ook in een stukje energiebehoefte. Het Tropisch bos ligt namelijk onder een 18-meter hoge transparante kap met een houten constructie en EFTE (kunststof recycled) kussens. Door deze kussens werkt de kas het hele jaar als energiecollector. Warmte wordt onttrokken en opgeslagen in een bodemsysteem (WKO). Vanuit de bodem kan in alle jaargetijden warmte worden afgegeven aan het zwembad en de sporthallen. Zonnekracht speelt hierdoor niet alleen in het Tropisch bos maar in het hele complex een belangrijke rol in de energiehuishouding- en opwekking.

Het Tropisch bos is elke dag open van 10.00 tot 17.30 uur (behalve op 1e Kerstdag en 1 januari, want dan is heel Omnium gesloten). Kijk voor meer informatie over het Tropisch bos van Omnium op www.omnium.nl/tropischbos of op Facebook @tropischbos

Op woensdag, zaterdag en zondag kunnen geïnteresseerden mee met een rondleiding met de natuurgids. De rondleiding start om 14.30 uur en duurt ongeveer een uur.