Nieuws

vrijdag 20 april

Het wiebelt en het kriebelt in het Tropisch bos

In het  Tropisch bos van Omnium spatten de lentekriebels je om de oren.

Alles staat in het teken van passie en nieuw leven. Plantenliefde, dierenliefde, bloemen, vormen, geuren en kleuren. ..Wat doen kleuren en geuren met ons en wat doen ze voor planten en dieren? Wordt een papegaai verliefd? En een schildpad? En  hoe werkt dat dan bij planten? Hoe doet een plant het? Heel het bos kriebelt mee. Wij zijn geïnspireerd geraakt door het boek "Plantenliefde", van Michael Allaby.

Doordat planten letterlijk in de bodem geworteld zijn, kunnen ze niet rondspringen en op zoek gaan naar partners. Ze zijn afhankelijk van andere manieren om zich voort te planten. Veel planten gebruiken daar dieren voor. Daarbij maken ze niet alleen gebruik van insecten, maar bijvoorbeeld ook van apen, muizen, hagedissen, vogels en vleermuizen. Zeker in een tropisch regenbos...

Zeg het ... met een bloemetje!

Zonder bloemen (die pas zo'n 140 miljoen jaar geleden ontstonden) was de wereld toch wel erg saai geweest, net zoals een wereld zonder  liefde ;-).. Bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken ... een bloem is de voortplantingstructuur van een plant. Ze  zijn er in allerlei maten, vormen, geuren en kleuren, voor ieder wat wils,  vaak volledig ontwikkeld om hun bestuivers te verleiden.

... of met een lekker geurtje!

Geuren zijn heel persoonlijk, zeker ook voor  ons mensen . Wat de één vindt stinken, vindt de ander een zoetgeurend lekkernij.  Bloemen en andere delen van planten worden in allerlei parfums voor de mens verwerkt.

Kortom, kom kijken, ruiken, proeven, blozen en genieten. Wij vieren het leven!

Extra activiteiten:

  • Elke woensdag, zaterdag en zondag  om 14.30 uur een rondleiding met de boswachter; 
  • Tijdens de natuurklas met 'boswachter' Charlotte leer je alles over de natuur in het tropisch bos van Omnium en maak je kennis met onze prachtige vogels. Zij vinden het ook leuk om jou te leren kennen! De natuurklassen zijn op de eerste en laatste zondag van de maand om 13.00 uur en de eerste en laatste woensdag van de maand om 15.00 uur.
  • woensdag 2 mei Tropische lentekriebeldag
  • Kliminstuif: dinsdag 24 april, donderdag 26 april, maandag 1 mei en dinsdag 2 mei van 13.00 - 14.30 uur
  • zaterdag 12 mei Plantenmarkt van Groei & Bloei
  • zondag 13 mei Moederdag
  • zaterdag 26 mei Hollandsche Hoevedag