Snorkelen & survival

Leren snorkelen

Je bent op vakantie in een warm land. De zee is echt blauw en zo vlak als een spiegel. Anders dan in Nederland kijk je meters ver naar de bodem. Af en toe zie je iets bewegen. Zijn dat vissen? Je zou heel graag eens willen kijken hoe het er onder water uitziet. Maar hoe doe je dat, wat heb ik daarvoor nodig? Moet je dan leren duiken of zijn er ook andere mogelijkheden?

Snorkelen lijkt gemakkelijk maar is het niet. Niet schrikken: je kunt het prima leren. Om dat goed te kunnen moet je een goede conditie hebben en zul je in het bezit moeten zijn van zwemdiploma C. Hoe je het beste in die mooie blauwe zee kunt snorkelen, leren we je op onze lessen.

Wie geïnteresseerd is in de wereld onder water heeft een leuke basis met het zwemvaardigheidsdiploma Snorkelen. Er zijn 3 diploma's Snorkelen te behalen. Je doet per diploma examen. Om Snorkelen 1, 2 of 3 te behalen, moet je het Zwem-ABC hebben.

Examenprogramma's Zwemvaardigheidsdiploma

Survival


Eisen Snorkelen 1

 • Met zwemvliezen
  • Te water gaan met een kopsprong, aansluitend 25 meter borstcrawl.
  • Starten in het water, na 15 meter zwemmen in maximaal 2 duiken 3 voorwerpen in minimaal 2 verschillende kleuren ophalen van de bodem (minimaal 2 meter diep).
 • Met snorkeluitrusting
  • Te water gaan met een schredesprong, aansluitend 50 meter snorkelen onderbroken door 4 keer 2 draaien om de lengte as (links- en rechtsom).
  • Starten in het water, 50 meter snorkelen onderbroken door 2 keer een hoekduik richting bodem en aansluitend 10 meter onder water zwemmen.
  • Starten in het water, onder water zwemmen en ondertussen twee uiteinden van een touw aan elkaar knopen met een platte knoop. Minimaal 2 voorwerpen in 2 verschillende kleuren (die via de onderwater praatstok worden doorgegeven) ophalen van de bodem (minimaal 1 meter diep).
  • Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken en door een hoepel zwemmen, vervolgens nog een keer linksom óf rechtsom door dezelfde hoepel gaan.
  • Starten in het water, 25 meter snorkelen met één zwemvlies.

Eisen Snorkelen 2

 • Met zwemvliezen
  • Te water gaan met een schredesprong, aansluitend 25 meter rugcrawl en 25 meter beenslag op de rechter- of linkerzij.
  • Starten in het water, na 12 meter zwemmen in 1 duik 3 voorwerpen in minimaal 2 verschillende kleuren ophalen van de bodem (minimaal 2 meter diep).
 • Met snorkeluitrusting
  • Te water gaan met de snorkeluitrusting in de hand, aansluitend de uitrusting aan doen en daarna 100 meter snorkelen, waarvan de eerste 25 meter borstcrawl en de laatste 10 meter dolfijnbeenslag onder water zwemmen.
  • Starten in het water, 25 meter snorkelen met de dolfijnbeenslag, aansluitend 25 meter snorkelen, daarbij 2 keer de snorkel uit de mond halen, over de rug van de ene in de andere hand brengen en vervolgens weer in de mond doen.
  • In maximaal 5 duiken een met 2 kilogram verzwaarde emmer met behulp van de snorkel omhoog blazen (minimaal 2 meter diep).
  • Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken, lucht uitblazen en vervolgens 5 seconden zonder te bewegen op de bodem blijven (minimaal 2 meter diep).
  • Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken en door een hoepel zwemmen, vervolgens nog een keer linksom én rechtsom door dezelfde hoepel gaan.
  • Starten in het water, 25 meter snorkelen zonder duikbril.

Eisen Snorkelen 3

 • Met zwemvliezen
  • Te water gaan met een kopsprong, aansluitend 25 meter dolfijnbeenslag zwemmen op de linkerzij en 25 meter op de rechterzij.
  • Starten in het water, 50 meter borstcrawl, tijdens de laatste 10 meter in 1 duik 3 voorwerpen in minimaal 2 verschillende kleuren ophalen van de bodem (minimaal 2 meter diep).
 • Met snorkeluitrusting
  • Te water gaan met de snorkeluitrusting in de hand, aansluitend de uitrusting aan doen, de bril onder water opzetten, vervolgens 50 meter snorkelen met de borstcrawl, aansluitend 50 meter snorkelen met de bril op het voorhoofd en het gezicht in het water.
  • Starten in het water met een buddy, na 5 meter snorkelen een hoekduik maken en 20 meter onder water zwemmen, aansluitend 25 meter buddy breathing.
  • Starten in het water, onder water zwemmen en ondertussen onder water de snorkel uit de mond nemen, een mastworp leggen om de snorkel met een meegenomen stuk touw, het mondstuk onder water in de mond nemen en aan het wateroppervlak de snorkel leeg blazen.
  • Starten in het water, 50 meter snorkelen en ondertussen in maximaal 2 hoekduiken 4 pvc buisjes voorzien van bochtjes ophalen van de bodem en al snorkelend monteren tot een vierkant.Starten in het water, snorkelen en in maximaal 2 hoekduiken, met behulp van een slangsnorkel, een met 1 kilogram verzwaarde 1,5 liter fles omhoog blazen (minimaal 2 meter diep).Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken, aansluitend in rugligging door 2 hoepels zwemmen, die tenminste 5 meter uit elkaar staan (minimaal 2 meter diep).
  • Starten in het water, snorkelen, een hoekduik maken en door een hoepel zwemmen, aansluitend een gestrekte salto achterover maken en in buikligging weer door dezelfde hoepel gaan, vervolgens door de tweede hoepel zwemmen, die 5 meter verderop staat.
  • Starten in het water en blind snorkelen over een afstand van 12 meter naar een afgebakend stuk zwembadwand met een breedte van 5 meter.

Wanneer is het snorkelen?

  • 24 lessen
  • 1 x per week
  • 55 minuten per les

Wat kost het snorkelen?

Kosten voor het totaalpakket: € 255,00 (exclusief duikbril en snorkelpijp)

Aanmelden kan telefonisch (0113-23 33 88) of bij de infobalie van het zwembad.


Survival

Survivalzwemmen

Na het behalen van je C-diploma kun je verder met survivalzwemmen. De opleiding voor een survival diploma bestaat uit diverse algemene vaardigheden, die met basiskleding of zelfs met extra kleding worden uitgevoerd. Je leert jezelf redden en leert om andere mensen veilig uit het water haalt. Om een echte situatie zo goed mogelijk na te bootsen, leer je verschillende vaardigheden onder water. Bijvoorbeeld hoe je moet overleven nadat je uit een boot bent gevallen.

De cursus bestaat uit 16 lessen van 1x per week 55 minuten les.

De kosten bedragen € 170,00 per cursus

Zwemvaardigheid

Heb je een C-diploma dan kun je ook kiezen voor het zwemvaardigheidsdiploma.

Tijdens deze cursus leren kinderen zichzelf en een vriendje redden en onder water oriënteren. Er worden nieuwe zwemslagen aangeleerd met keerpunten en ook een klein beetje waterpolo.

De cursus bestaat uit 16 lessen van 1x per week 55 minuten les.

De kosten bedragen € 170,00 per cursus

Interesse in één van de cursussen? Aanmelden kan telefonisch (0113-23 33 88) of bij de infobalie van Omnium.

Inschrijven op de wachtlijst voor zwemles of een zwemcursus
Wil je jouw zoon/dochter aanmelden voor zwemles? Maak dan een gebruikersprofiel aan in onze webshop door onderstaande stappen te volgen. De link naar de webshop staat onderin vermeld.  

Stap 1: Gebruikersprofiel aanmaken: 
- Maak een nieuw gebruikersprofiel aan voor degene die op zwemles gaat (zie de link onderin deze pagina). Kies hiervoor een gebruikersnaam en wachtwoord;
- Als dit is gelukt, kom je in het volgende scherm waar je de gegevens van je zoon of dochter invult. Let op, vul hier ook de geboortedatum van je zoon of dochter in;
- Na het invullen van de gegevens op invoerpagina's die volgen, krijg je het scherm 'Welkom bij Omnium sport & recreatie'. Het profiel is nu actief.
- Bewaar de gegevens goed, want deze heb je later weer nodig als je zoon of dochter op zwemles zit of als je wilt zien op welke wachtlijst je zoon of dochter staat. 

Stap 2: Inschrijven op de wachtlijst: 
- Als je profiel actief is, ga je bovenin de menubalk naar 'Zwemlessen' en de wachtlijsten verschijnen in beeld;
- Kies de wachtlijs waarvoor je in wilt schrijven; 
- In het volgende scherm kun je door middel van de pijltjes de voorkeursdagen selecteren door erop te klikken. Met de pijlstjes kun je vervolgens deze dag naar rechts verplaatsen. Je kan meerdere dagen selecteren. 
- Als je de gewenste dag of dagen hebt geselecteerd, dan kun je klikken op 'volgende'; 
- Vervolgens verschijnen je gegevens in beeld en kun je eventueel nog een opmerking toevoegen;
- Klik op 'Bevestigen' als de gegevens kloppen en je komt dan automatisch in het winkelwagentje van de webshop waar je de € 20,00 inschrijfgeld kunt betalen. Klik op 'Doorgaan' en vervolgens op 'Bestelling plaatsen' en je kan het bedrag betalen; 
- Als dit is gelukt, staat je zoon of dochter ingeschreven op de wachtlijst voor zwemles. 

Klik hier om je zoon of dochter aan te melden als nieuwe gebruiker en de bovenstaande stappen te doorlopen.